Güncel Bitcoin Haberleri
Bitcoin
$66,426.70
+340.81
Ethereum
$3,244.55
+77.07
Litecoin
$86.98
+2.49
DigitalCash
$31.48
+0.16
Monero
$121.50
+0.32
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$27.86
-0.04
Dogecoin
$0.16
0

2020 yılı En İyi Sıcak ve Soğuk Bitcoin Cüzdanları Neler?

0 2.143

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Kripto para satın aldığımızda Bitcoin veya diğer kripto para birimlerini saklamak için dijital bir cüzdana ihtiyacımız var. Dijital cüzdanlar web tabanlıdır veya İnternet üzerinden erişilebilir. Dijital cüzdan aracılığıyla, herhangi bir adresten Bitcoin ve diğer kriptoları gönderebilir veya alabiliriz.

Kripto para birimlerinin depolanması veya işlemi dijital anahtarlara, adreslere ve dijital imzalara dayanır. Bu anahtarlar temel olarak banka hesabınızdır. Özel anahtarlar çevrimiçi olarak depolanamaz, ancak cüzdanda oluşturulabilir ve saklanabilir.

Anahtarlar çeşitli protokollerden bağımsız olarak oluşturulur ve farklı cüzdan yazılımı tarafından yönetilir. Özel anahtar, genel anahtar ve genel adres gibi bazı temel terimler den de kısaca bahsedelim. Aslında, bir cüzdan özel ve genel anahtar içeren bir anahtar bağlantı çeşidi içerir.

Özel anahtar, ortak anahtar oluşturmak için bire bir matematik işlevi kullanan rastgele bir sayıdır. Özel anahtar, kripto para birimlerinin tutulma şeklidir. Çünkü yalnızca özel anahtar tutucu cüzdanda işlem gönderebilir ve imzalayabilir.

Genel Adres Nedir?

Kripto para almak için, gönderene genel bir adres vermeniz gerekir. Bu, 27 ila 34 karakter, İngilizce harfler ve rakamlardan oluşan bir dizidir. Adres bir banka hesap numarası gibidir.

Karışıklığı önlemek için adreslerde ‘o’ ‘O’ ‘I’ ve – ‘l’ (büyük harf i ve küçük harf L) harfleri olmayabilir.

Blockchain’in Şeffaflığı

Adresler herkese açıktır ve herkes Engelleme Gezgini aracılığıyla her adresin geçmişini görüntüleyebilir. Son adres ayrıca her bir adresin mevcut bakiyesini gösterir. Yazıtlar tamamen anonimdir. Yani belirli bir adresin kime ait olduğunu bilmek imkansızdır.

Cüzdan her işlem için yeni bir adres oluşturursa, eski adresleri kullanabilir miyim?

Aksine, ondan türetilen ortak anahtar, cüzdana para almak için herkese verilebilir. Ortak anahtar kavramı gibi, adresler de aynı cüzdan için fonların elde edilmesine izin verir. Çünkü bunlar ortak anahtardan türetilir (bire bir matematik fonksiyonunu kullanarak). Özel anahtar üzerindeki kontrol, mutlaka cüzdan değil, bu anahtarın eriştiği cüzdan içinde bulunan sermayeyi kimin kontrol edeceğini belirleyecektir.

Özel Anahtar Nedir?

Bir cüzdana erişmek ve bir cüzdanı kontrol etmek için özel anahtarını sağlamanız gerekir . Özel anahtar, ortak anahtarlar veya adresler oluşturmak için bire bir matematik işlevi kullanan rastgele harfler ve rakamlardan oluşan bir deyimdir. Anahtar genellikle birlikte tohum olarak bilinen 12-24 İngilizce kelimeden oluşan bir sıra ile sunulur. Özel anahtar olmadan, cüzdanın fonlarına erişemezsiniz. Bu nedenle, özel anahtarınızı güvenli bir yerde yedeklemeniz gerekir. Cüzdanınızın güvenliğini sağlama hakkında daha fazla bilgiyi bu kılavuzda bulabilirsiniz.

İki özdeş özel anahtar olması mümkün müdür?

Bu durum neredeyse imkansızdır.

Sıcak Cüzdan nedir?

Sıcak cüzdanlar, İnternet’e bağlı dijital cüzdanlardır. Bunlar dijital para birimlerinize hızlı ve anında erişim sağlar. Ancak bu cüzdanlar sürekli olarak ağa bağlı olduğundan, özel anahtarı açığa çıkararak cüzdanın saldırıya uğraması riski vardır. Birincil kullanım, yüksek likidite gerektiğinde ‘günlük’ para içindir. Sıcak cüzdanların ikinci katman kimlik doğrulamanın (2-FA) yanı sıra bir PIN parolası kullanması önerilir.

Soğuk Cüzdan nedir?

Soğuk cüzdanlar, İnternet’e (çevrimdışı) bağlı olmayan ve daha önce hiç ağa bağlı olmayan bir bilgisayar kullanılarak oluşturulmuş ve hiç bağlanmamış olan cüzdanlardır. Soğuk cüzdanlar, dijital kripto varlıklarını korumak için yüksek bir güvenlik seviyesine sahiptir. Bu nedenle, büyük miktarda kripto varlıklarını saklarken soğuk cüzdanlar önerilir. Ancak, güvenlik seviyesi ne kadar yüksek olursa, likidite ve kullanım kolaylığı da o kadar düşüktür. Soğuk cüzdan kategorisinde kağıt cüzdanlar ve Trezor ve Ledger gibi donanım cüzdanları (HD) bulabilirsiniz.

Bununla birlikte, kağıt cüzdanların ve beyin cüzdanlarının kullanımının, korunmasız üretim, kayıp veya özel anahtarların unutulması risklerini de içerdiğine dikkat etmek önemlidir. Bu nedenle aşağıdakiler gibi donanım cüzdanları önerilir.

Deterministik cüzdanlar (HD) nedir?

Deterministik bir cüzdan tüm türev anahtarları kurtarabilir. Bu nedenle sadece yeni bir cüzdanda aktiviteyi geri kazanmak için tohumun yedeklenmesi yeterlidir. Yeni nesil cüzdanlara hiyerarşik deterministik cüzdanlar (HD) denir.

Bu cüzdanlar, bir tür hiyerarşik ağaç benzeri yapıda anahtarlar içerir. Bu nedenle bir ana anahtar, her biri bir dizi “torun” anahtarı üretebilen ve böylece anahtar nesillerden oluşan sonsuz bir zincir halinde bir dizi çocuk anahtarı üretebilir. HD cüzdanların en kritik avantajlarından biri, özel adreslerin maruz kalması riski olmadan herhangi bir işlem için yeni bir genel adres oluşturma yetenekleridir. Ayrıca, sahibinin ağacın işlemlerini çeşitli amaçlar için izlemesine izin verir ve işlemlerin etkinliğini göstermeden bir kerelik adresler kullanır.

Dijital Bitcoin ve Kripto Cüzdanlar: Yeni başlayanlar için önerilen cüzdanlar

MyCelium : Kullanımı kolay, açık kaynaklı bir Android cüzdan. Bir PIN kodu ile korunur, yerleşik bir adres defteri ve mükemmel UI / UX vardır. Mycelium, her dijital varlık gönderip aldığında yeni bir adres üreten ve gizlilik seviyesini artıran bir cüzdan olan bir HD cüzdan. Ayrıca soğuk hava deposu kağıt cüzdanları oluşturma seçeneğine ve ayrıca Trezor ve Ledger donanım cüzdanlarına entegrasyona sahiptir.

Jaxx : Jaxx uygulaması çok çeşitli seçenekler sunar: hem web hem de uygulama cüzdanı olarak kullanılabilir. Jaxx çok çeşitli para birimlerini destekler ve bunları cüzdanınızda değiştirmenize izin verir (ShapeShift Exchange hizmetini kullanarak). Cüzdanın kullanımı çok kolay olmasına ve kripto kullanıcıları arasında ün kazanmasına rağmen, kodu tamamen açık kaynak olmadığı ve kripto dünyasında önemli olduğu için eleştirildi.

Brd :  Brd, şimdi Android için de mevcut olmasına rağmen, IOS cihazları için başarılı bir cüzdan haline geldi. Çok kullanıcı dostudur ve Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum’u (yanı sıra ERC20 tokenlerini) destekler. M-cüzdan güvenlik seviyesinden ödün vermeden (parmak izi tanıma ve PIN kodunu içerir) kullanımı çok kolay ve basittir.

Edge : Cihazda yerel olarak anahtar üreten ve bunları şirket sunucusundaki bir kullanıcı adı ve parolayla şifreleyen bir güvenlik modeline sahip yeni bir Android ve IOS tabanlı cüzdan. AirBitz cüzdanının ekibi gelişti. PIN kodu, parmak izi ve 2fa gibi ortalama kullanıcı için yüksek güvenlik ve gizlilik sunan ek bir güvenlik katmanı eklenebilir. SegWit teknolojisini kullanarak, kredi kartıyla Bitcoin satın alabilir ve hatta sağlanan ShapeShift değişimini kullanarak diğer kriptolara dönüştürebilirsiniz.

 

Önerilen Donanım Cüzdanları

Trezor One ve Trezor Model T

Trezor One , hem PC’ye hem de akıllı telefona bağlanan kompakt ve kullanımı kolay bir donanım  cüzdanıdır. Trezor, Ethereum (ERC-20), Litecoin, Bitcoin Cash, Dash, Zcash ve daha fazlası gibi üst Altcoinlerin yanı sıra Bitcoin’in depolanmasını da destekliyor. M-cüzdan devreye alma mekanizması da ayarlanabilir ve M-cüzdan SegWit teknolojisini destekler ve işlem geçmişi ihracatı ve daha fazlası gibi herhangi bir defter için gelişmiş özellikler sunar. Trezor, SatoshiLabs (Çek Cumhuriyeti merkezli) tarafından üretilmektedir.
Trezor Model T, Trezor One’ın ekranından daha geniş, zarif ve bilgilendirici bir LCD dokunmatik ekran sunuyor. 

Leger Nano

Fransa merkezli Ledger Nano S , tıpkı Trezor gibi tanınmış bir donanım cüzdanıdır. Tıpkı eskisi gibi Ledger Nano da çeşitli kripto para birimlerini ve SegWit teknolojisini destekliyor. Bununla birlikte, Mart 2018’de cüzdanın 15 yaşındaki bir güvenlik araştırmacısı tarafından keşfedilen güvenlik ihlallerinden ciddi şekilde eleştirildiğine dikkat edilmelidir . Buna rağmen, Ledger ekibi durumu ele aldı ve o zamandan beri yeni istismarlar bulunmadı.

Nano X, S versiyonuna benzer; ancak, Ledger X Bluetooth entegrasyonu sunar .

Keepkey

Keepkey; HD cüzdanlar arasında nispeten yeni bir cüzdan. Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum (yanı sıra ERC-20 tokes), Litecoin, Doge, Dash ve daha fazlasını güvenli bir şekilde saklar. Keepkey ücreti hesaplama mekanizması önceden belirlenmiştir ve cüzdan geçmiş verileri dışa aktarmak için de kullanılabilir.

Diğer Önerilen Bitcoin ve Kripto Cüzdanlar

Electrum, mükemmel bir üne sahip kıdemli bir yazılım cüzdanıdır . Kullanımı kolaydır, çok hızlıdır ve herhangi bir ağa bağlı olmayan bir PC kullanarak soğuk cüzdan olarak da kullanılabilir. Electrum ayrıca donanım cüzdanlarına da bağlanır ve çoklu sig cüzdanları oluşturma imkanı sunar . Electrum tecrübeli, iyi bilinen bir yazılım cüzdanıdır; ancak, en iyi kullanıcı arayüzüne sahip değildir.

Bitcoin Core ; BitcoinCore içermeyen cüzdanların herhangi bir incelemesi amatör bir inceleme olarak kabul edilir. Bitcoin Core, tam bir düğüme çok yakın gelen orijinal yazılımdır. Yani, Bitcoin Core’u yüklemek, tüm Bitcoin blok zinciriyle birlikte gelir ve son kullanıcının üçüncü bir tarafın güven seviyesinden bağımsız olarak işlemleri kendisinin onaylamasına izin verir. Ancak, sürekli senkronizasyon gerektirir ve çok fazla boş alan ve bellek gerektirir.

Bitamp ; Kullanımı ücretsiz, açık kaynaklı ve istemci odaklı bir Bitcoin cüzdanı. Bitamp, kullanıcıların doğrudan zincir üzerinden BTC göndermesine ve almasına olanak tanır ve MIT lisansı altında serbest bırakılır. Kişisel bilgi veya e-posta adresi gerektirmez ve bir VPN veya TOR aracılığıyla erişilebilir. Bitamp ayrıca kullanıcılarının tohumlarını farklı sağlayıcılardan yüklemelerine izin verir ve Trezor ve Ledger gibi donanım cüzdanlarına entegre olur.

Exodus; Çok çeşitli cüzdanlar olarak çok çeşitli kripto para birimlerini saklamak için uygun, çok kullanışlı ve sezgisel bir arayüze sahip yazılım tabanlı bir cüzdan . Exodus, cüzdanın içindeki kripto para alışverişi yapmanızı sağlar ve kullanıcı deneyimi için çok övgü alır.

Copay ; mükemmel bir üne sahip BitPay’in çok paralı cüzdanıdır. Ücretlerini hesaplama mekanizması sabittir ve değiştirilemez. M-cüzdan’ın yazılım ve uygulama sürümleri vardır ve çok güvenli ve kullanımı nispeten kolaydır.

Samourai wallet; uygulama cüzdanları alanında nispeten yeni bir Bitcoin cüzdanıdır. Samourai gizliliği vurgular ve BIP32’nin bir uzantısı olan ve kullanıcıların anonim kalmasına izin veren BIP47’yi uygulayan ilk cüzdandır. Yazma sırasında, cüzdan hala geliştirilme aşamasındadır ve yalnızca Android kullanıcıları için bir alfa sürümünde mevcuttur  ve IOS sürümü de zaten yolda.

Lumi Cüzdan; Android ve iOS için web’de de bulunan istemci tarafı bir HD cüzdan uygulamasıdır. Başlıca özellikleri arasında yüksek düzeyde güvenlik ve anonimlik, hızlı cüzdan değişimi ve basit arayüz bulunur. M-cüzdan BTC, ETH, EOS, BCH ve ERC-20 jetonlarını destekler. Tesis bünyesinde kripto alıp satmak için bir borsa ile donatılmıştır. Lumi’nin gelecekteki gelişmelerinden bazıları, EOS ekosisteminin tüm bölümlerini entegre etme ve açık kaynak kullanma planını içerir.

Blockchain Info , birçok kişinin kötüleşmeyi sevdiği bir cüzdandır ve cüzdanın web üzerinden erişiminin sağlandığı hibrit cüzdan kategorisi ile ilişkilidir. Özel anahtarlar şifrelenir ve merkezi cüzdanın sunucusunda saklanır ve cüzdana erişim sadece bir şifre ve 2FA ile mümkündür. Özel anahtar üzerinde herhangi bir denetiminiz yoksa, Bitcoin’inize tam olarak sahip olmadığınızı unutmayın. Olumlu tarafı, Blockchain.Info cüzdanı ileri düzey kullanıcılar için benzersiz özellikler sunar.

* Bitcoin’den (Ripple, Ethereum ve Litecoin gibi) başka kripto para birimlerini saklamak istiyorsanız, taktığınız cüzdanın kripto para birimini desteklediğinden emin olun.

Yukarıda belirtilen hususlar yatırım tavsiyesi olmayıp, konuya ilişkin bilgi edinmeyi, aksine ileride karşılaşılabilecek sorunların önüne geçmeyi ve tedbirli olunması gerektiği hususlarını içinde barındırır.

 

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.