Güncel Bitcoin Haberleri
Bitcoin
$63,762.78
-847.7
Ethereum
$3,126.83
-33.25
Litecoin
$87.61
+3.61
DigitalCash
$30.04
-0.52
Monero
$120.61
+0.84
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$27.14
+0.65
Dogecoin
$0.15
-0

Akıllı Sözleşme Nedir?

0 597

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Herhangi bir sözleşme imzalandığında, imza atan taraflar sorumluluk ve risk alıyor demektir. Taraflardan sözleşme gereği taahhüt edilen unsurlar yerine getirilmeyebilir ve sözleşmesini ihlal edebilir. Bu durumda, sadece sözleşmeden kazanılan hakların tekrar kazanılabilmesi için, adliyeye gitmeli ve avukat ücreti ödemeniz gerekiyor.

Blockchain, neyse ki, sadece finansal işlemlerimizde devrim yaratmadı. Hukukta da bir atılım yaptı.

Akıllı Sözleşmeler Nasıl Çalışır?

Akıllı bir sözleşme kağıt öncüllerinden farklı değildir. Mülk, hizmet ve para birimini değiştirmenize yardımcı olur. Ancak zorlukla uygulanamayan kağıt destesinin birbirine zar zor zımbalandığı bu sözleşmenin kendisi kendi kendini yürüten bir belgedir.

Gerçekte, akıllı sözleşmeler tam olarak “yeni” değildir. Terim 1994 yılında Nick Szabo tarafından icat edildi . Hem hukuk hem de bilgisayar bilimleri uzmanı olan münzevi Szabo, ilk günden beri kripto para birimine dahil oldu ( Bit Gold katkısına göz atın ). Akıllı sözleşmelerle, geleneksel olarak sözleşme uygulayıcı rolünü oynayan aracıyı kaldırmak istedi. Bunun yerine, akıllı sözleşmelerin bir otomat gibi olmasını öngördü.

Bir satış makinesinin prosedürünü düşünün yapabileceğiniz en basit işlemdir. Ne istediğinize siz karar verirsiniz ve makineye para eklersiniz. Düğmeye tıkladığınızda veya aynı değere sahip öğenin kodunu girdiğinizde, makine otomatik olarak serbest bırakır. Akıllı sözleşmeler aslında aynı şekilde çalışır. Bu sözleşmeler, belirli koşullar yerine getirildiğinde otomatik olarak kendilerini zorlar.

Bu şekilde, ilgili tek kişiler sözleşmeye doğrudan katılan kişiler olacaktır. Bir avukata, notere veya başka bir aralığa gerek yoktur.

Akıllı sözleşmeler blok zincirlere kodlanmıştır. Bu yüzden de merkezi bulunmamaktadır. Bu, süreci basitleştiren ve aracıyı dışarı atan unsurudur. Uygulayıcı şimdi kod olduğundan, sözleşmenin doğru bir şekilde yürütüldüğünden emin olmak için bir avukata ihtiyacınız yoktur. Bazı insanlar, her bir tarafın para transferi veya iş aktarmadan önce imzalamasını isteyen çoklu imza (kısaca çoklu imza) bileşeni ekler. Çoklu imza bileşeniyle bile, sözleşme ilgili tüm taraflar arasında ileri geri hareket ederken bekleme süresini azaltabilirsiniz. Yani üçüncü taraf tarafından dolandırılma riskinden tasarruf etmekle kalmaz, aynı zamanda süreç daha hızlı hale gelir.

Sözleşme her iki tarafça yazıldıktan ve imzalandıktan sonra, blockchain sistemindeki bilgisayarlar tarafından izlenir. Çoğu durumda, sözleşmenin kendisi kamuya açıktır ve ilgili taraflar sahte anonimdir. Ayrıca, kodda belirli tetikleyiciler vardır. Örneğin, bir hizmet sağlayıcı nihai ürünü teslim ettiğinde, işveren kripto para biriminde ödeme yapmalıdır. İlk koşul tetiklendiğinde, fonlar otomatik olarak serbest bırakılır.

Ethereum ve Akıllı Sözleşme

Akıllı bir sözleşme yapmak veya imzalamak için hangi teknolojiyi kullanıyorsunuz?

Çoğu sözleşme, blockchain tabanlı bir platform olan Ethereum kullanılarak yapılır . Ethereum ilk olarak 2013 yılında Rus-Kanadalı programcı Vitalik Buterin tarafından önerildi ve 2015’te piyasaya sürüldü. Her sözleşme Turing-komple Ethereum Sanal Makinesi kullanılarak yürütüldü. Bu temel olarak bu programın bir bilgisayarı simüle edebileceği anlamına gelir. Her söze göre düşünmüyor, ama etkileyici. Bir şeyleri if / then biçiminde “kararlaştırabilir”. Bu mantık, çok değişkenli komutları çalıştırabilmesi ve yürütmesi gereken akıllı sözleşmeler için mükemmeldir.

Bu, Ethereum’u para dağıtmak için basit mekanizmalar kullanan Bitcoin’den temel olarak farklı kılan en önemli unsurdur. Ethereum, birden fazla adım gerektiren herhangi bir işlem için daha uygun olma eğilimindedir.

Akıllı Sözleşme: Her Şeyin Geleceği?

En başından beri, akıllı sözleşmenin dört ana avantajını zaten görebiliriz:

  • Bağımsızlık – Aracılara güvenmek zorunda değilsiniz. Bu, maliyetleri düşürür, verimliliği artırır ve üçüncü bir tarafın sahtekarlığını önler. Akıllı sözleşmeler ademi merkeziyetçi olduğundan, herhangi bir devlet kurumunun önyargısı konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
  • Güven – Bir kişiye güvenmeye gerek yoktur, güvenmeniz gereken tek şey sistemdir. Ve blockchain hakkında bir şey biliyorsanız, sistemin genellikle doğru olduğunu bilirsiniz.
  • Güvenlik – Güvenle bağlanır. Şöyle düşünün: Bir hırsız paranızı almak istiyorsa, banka hesabınıza hacklenir. Ancak blockchain merkezi olmadığından – saldıracak tek yer yok. Bir hırsız banka hesabınıza giremez. Herhangi bir şeyi kontrol etmek için ağın% 51’ini ele geçirmek zorunda kalacaklardı. Blockchain’e kodlanan akıllı sözleşmeler de aynı şekilde güvenlidir.
  • Hız – Bu sözleşmeler sadece güvenli veya doğru değil aynı zamanda hızlıdır. Ve sadece avukatlar ve noterler için bekleme sürelerini ortadan kaldırdığı için değil. Sözleşme blockchain tarafından izlendiğinden, sonuçlar neredeyse anında gerçekleşir. Tamamen otomatik bir süreçtir.

Tüm bunlar, akıllı sözleşmelerin geleneksel sözleşmelere göre maliyet etkinliğini artırır. Ama hepsi bu değil.

Tahmin edebileceğiniz gibi, akıllı sözleşmeler sadece finansal alanla sınırlı değil. Bunları devlet işlerinde, sağlık yönetimi, yüksek öğrenim kurs yönetimi, sigorta ve emlakta kullanabilirsiniz. Hizmetler için mal ticaretini gerektiren herhangi bir durum teknik olarak akıllı sözleşmeleri iyi kullanabilir.

Akıllı Sözleşmeler İş Başında

Gelecekte Küresel ölçekte, tüm işlerin akıllı bir sözleşmeye sahip olması muhtemeldir.

Neler Yanlış Gidebilir?

“Akıllı sözleşmeler mükemmel olamaz! Birisi küçük bir hata nedeniyle cezalandırılırsa ne olur? Kesinlikle saldırıya dayanıklı olamaz! ”

İnsan hatası sistemin geçerli bir eleştirisi olmakla birlikte, akıllı bir sözleşme sizi mutlaka mahkemeye götürmez. Fonlar serbest bırakılmayabilir veya bir işveren otomatik olarak iade edilebilir. İnsan hataları, blockchain’de olacak ya da olmayacak.

Koddaki hatalar veya güvenlikle ilgili insan hatası (özel anahtarlarınızı vermek) de korsanlığa veya hırsızlığa neden olabilir. Kod o kadar karmaşıktır ki, sözleşmeler bazen bilgisayar korsanlarına karşı savunmasız  hale gelir.

Örneğin, ICO KICKICO , Temmuz ayında akıllı bir sözleşme ihlali sonrasında 8 milyon dolar kaybetti.  Ancak en dikkat çekici saldırı, bilgisayar korsanlarının 50 milyon dolar ile yaptıkları Haziran 2016’da DAO’da (Merkezi Olmayan Özerk Kuruluş) gerçekleşti . Bu , platformu daha güvenli hale getirmek için Ethereum Classic’in (VB) Ethereum’a  (ETH) bölünmesine veya sert çatalına yol açtı .

Blockchain ve akıllı sözleşmelerin insan zayıflığına rağmen geleneksel sistem sorunlarımızın cevapları olması muhtemeldir. Blockchain teknolojileri hala daha fazla koruma sunuyor.

“Güzel, ama sınırlamalar yok mu? Her şey herkese açıksa, hassas verileri depolamanın bir yolu yoktur. ”

Bu doğru ama uzun süre değil.

Gizlilik ve “gizli sözleşmeler” ile mücadele eden en az iki büyük proje var. Enigma  ve Wanchain. Gizli bir sözleşme, hassas verilerin blockchain teknolojisi kullanılarak onaylanmış olsa bile güvenli bir şekilde saklanmasını sağlayan akıllı bir sözleşmedir. Kullanıcı gizliliğini korumak için Wanchain, akıllı sözleşme işlemleri için halka imzaları ve bir kerelik adres oluşturma kullanır. Bu, kimlikleri anonim tutar.

Akıllı sözleşmelerde sorunlar ortaya çıktıkça, çözümler de ortaya çıkıyor. Bitcoin veya akıllı sözleşmelerden bahsediyor olun, Szabo, Satoshi ve Buterin, verimsiz bir finansal sistemi yükseltmekle ilgileniyorlardı. Çözümün Ethereum akıllı sözleşmelerinde mi yoksa başka bir platformda mı olduğuna bakılmaksızın, çekirdek blok zinciri teknolojisi FinTech’in geleceği için gereklidir.

Analiz..

Aslında, akıllı sözleşmelerle ilgili en büyük sorun aslında akıllı sözleşmelerle ilgili değildir. Sorun şu ki, birçok hükümet onları anlamıyor ve onları nasıl düzenleyeceğini bilmiyor. Ama bu değişiyor. ABD’nin Tennessee eyaleti akıllı sözleşmeleri yasal olarak bağlayıcı olarak tanımak için bu yıl bir tasarıyı kabul etti. Kanada da burada. 2018’in başlarında, akıllı hükümet sözleşmelerini kullanmak için denemelere başladılar. Faydalar daha belirgin hale geldikçe, devletlerinde bu konu hakkında yasal düzenlemeler yaparak kabul etmeleri ve bu sürece dahil olmaları uzun sürmeyecek.

Yukarıda belirtilen hususlar yatırım tavsiyesi olmayıp, konuya ilişkin bilgi edinmeyi, aksine ileride karşılaşılabilecek sorunların önüne geçmeyi ve tedbirli olunması gerektiği hususlarını içinde barındırır.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.