Ripple (XRP) Nedir? Her Açıdan Kapsamlı İnceleme..

Coinmarketcap 3. Sırada Yer Alıyor.

Ripple Nedir?

Ripple, küresel bir finansal kurumlar ve bankalar ağı oluşturmayı ve etkinleştirmeyi amaçlayan özel bir şirkettir. Bunu, uluslararası ödemelerin maliyetini düşürmek için RippleNet blockchain yazılımını kullanarak yapar. Ripple, bu yazılımı kullanarak küresel ağı “Değer İnterneti” olarak adlandırıyor.

Ripple (XRP) hakkında kafanız karıştıysa endişelenmeyin.

Ripple terimi genellikle, o para biriminin aktarıldığı açık ödeme ağı olan dijital para birimi XRP’yi ve tüm projenin arkasındaki holding şirketi tanımlamak için kullanılır.

XRP defteri, Ripple tarafından oluşturulan açık kaynaklı bir üründür . Uluslararası ödemelerde önemli bir sürtünme noktasını, nostro / vostro hesaplarının ön finansmanını çözmek için yaratılmıştır. Bankalar XRP’yi gerçek zamanlı likidite kaynağı olarak kullanabilirler. Ödeme sağlayıcıları, bunu yeni pazarlara erişimi genişletmek, daha hızlı ödeme yerleşimleri sağlamak ve döviz maliyetlerini düşürmek için de kullanabilir.

Ripple, bankalar, kredi kartları ve PayPal gibi diğer kurumlardan oluşan finansal ağların “duvarlı bahçeleri” olarak adlandırdıkları şeylere karşı durmaktadır. Bu kuruluşlar para akışını ücretler, döviz kuru ücretleri ve işlem gecikmeleriyle sınırlama eğilimindedir.

Bu kılavuzda, size şu yollardan geçeceğiz:

  • Ripple’ın Fırsatı
  • Ripple Nasıl Çalışır?
  • Ripple’ın Tedarik Yapısı
  • Ripple Merkezileştirilmiş mi?
  • XRP Satış Noktaları
  • XRP’ye Yatırım Yapmalı mısınız?
  • Son düşünceler

Ripple’ın Fırsatı..

Bunu düşündüğünüzde, küresel ödeme endüstrisinin durumu garip bir şekilde geride kaldı.

Ormanın ortasındaki tüm sanatçı diskografilerini telefonumuza aktarabilir ve indirebiliriz. Yine de, Japonya’daki kardeşinize birkaç haneli para birimi göndermek (Japonya’da kardeşiniz yoksa, hayal gücünüzü kullanın) ücret ve işlem süresi gerektirir.

Kolay küresel ödeme teknolojisi zaten var. Peki, küresel ödeme endüstrisi neden bu kadar geridedir?

Eh, ödeme ücretlerine toplu olarak trilyonlarca dolar kazanan finansal kurumların cebine para koyan bir sistemi yenilemek için yarışmadıklarını varsaymak zor olmazdı.

Finans endüstrisi aynı zamanda, karmaşık finansal jargondaki ilgili bilgileri ortalama bir kişiyi açarak koruma eğilimindedir. “Teminatlı borç yükümlülükleri” ve “niceliksel genişleme” gibi sözler finansal alanı ezoterik bir perdede oluşturmuştur.

Bununla birlikte, Ripple, birçok kripto para ideologunun benimsediği bir “yok yere yakmak” yaklaşımı yerine, mevcut finansal dünyayla çalışmayı hedefliyor.

Her yıl yaklaşık 155 trilyon dolarlık eşdeğer sınırlar ötesine geçiyor. Örneğin, herkesin her işlem için% 2,9 ücret alan PayPal kullandığını varsayalım. Bu, yaklaşık 4.495.000.000 $ (4.495 trilyon $) küresel ödemenin doğrudan Paypal’a (veya başka bir kuruma) gittiği anlamına gelir. Yaralanmaya hakaret eklemek için bu ödemelerin işleme koyulması genellikle günler sürer.

Ripple Nasıl Çalışır?

Yani, Ripple gibi bir şeyin şeyleri sallama fırsatı var.

Ripple başlangıçta 2012’de başlatıldı. Mesele şu ki, zaten Blockchain ağında Standard Chartered Bank, Westpac, Banco Santander ve BBVA dahil olmak üzere 100’den fazla finans kurumu olan bir gelir üreten şirket .

RippleNet..

Ripple’ın nasıl çalıştığını anlamak için RTGS ve RTXP hakkında bilgi sahibi olmak yararlıdır (yakında bu karışık harfleri anlayacağız).

Bitcoin aracılığıyla para gönderdiğinizde , değer gerçek zamanlı olarak belirlenir (herhangi bir Bitcoin gecikmesi sayılmaz). Gerçek Zamanlı Brüt Hesap Görme (RTGS) ile kastettiğimiz budur.

Ripple ,  en iyi özel blok zincirlerinden oluşan küresel bir deftere benzeyen ağ geçitleri kullanır . Ağ geçidi aslında hükümetlerin, şirketlerin ve finansal kurumların ağa katılmak için kullandıkları dijital bir portaldır. Bu mekanizmaya RippleNet olarak da bilinen Ripple İşlem Protokolü (RTXP) denir . Bu projenin gururu ve neşesidir.

Başka bir hükümet, şirket veya finans kurumu RippleNet’e katıldığında, diğer ağ geçitleriyle çok daha hızlı bir şekilde ve maliyetin bir kısmıyla işlem yapabilir. RippleNet ayrıca herhangi bir fiattan (ör. USD, EUR,) veya kripto para biriminden (ör. BTC, ETH) ödeme almayı mümkün kılar.

Ripple, sınırlar arasında düzenli olarak büyük miktarlarda para taşıyan her tür varlık için bir şeyler yaptı. Örneğin, Apple ve Amazon gibi şirketler zaten sınırlar ötesinde milyarlarca para harcıyor.

RippleNet’in her türlü ülke parası arasında bir para birimi değişimi olarak da işlev gördüğüne dikkat etmek önemlidir. Ancak bunu yapabilmek için likiditeyi garanti edebilmesi gerekir. XRP devreye giriyor. XRP, ödeme sağlayıcılarına, piyasa yapıcılarına ve bankalara kaynak likiditesi sağlayan dijital varlıktır.

Üç Farklı Ürün..

İnsanlar genellikle Ripple’ı tek bir platform olarak adlandırsa da, aslında üç farklı üründen oluşur:

  1. xCurrent,
  2. xVia
  3. xRapid.

xCurrent, platformun birincil ürünüdür. Ripple ile ortaklık yapan bir banka duyduğunuzda, büyük olasılıkla, kullanmadıkları şey budur. xCurrent, XRP gerektirmez.

xVia projenin en yeni ürünüdür. Bir ödeme arayüzü ve API paketi. XCurrent gibi, xVia da XRP kullanmaz.

xRapid XRP  kullanılan tek üründür. Basitçe söylemek gerekirse, bu ürün bir likidite çözümüdür.

İşlem İstatistikleri..

Ağın altyapısı büyük şirketler için anlamlı olsa da, ortalama tüketiciye fazla borç vermez. RippleNet ortalama bir insana pek fayda sağlamaz. Bu nedenle, Ripple büyük olasılıkla yakın zamanda kişisel olarak alma ve gönderme şeklinizi değiştirmeyecektir. Ancak paranın dünya çapında nasıl daha büyük bir ölçekte hareket ettiğini kökten değiştirmek istiyor.

Ripple, diğer kripto para birimi Bitcoin ile karşılaştırıldığında bile saniyede çok büyük miktarda işlem gerçekleştirebileceğini gösterdi. BTC saniyede yaklaşık 15 işlem gerçekleştirirken XRP defteri saniyede 1500’den fazla işlem yapabilir .

Ripple’ın Tedarik Yapısı..

Ripple (XRP) hakkında bilinmesi gereken önemli bir unsur, var olan çok miktarda XRP’dir. Tüm XRP zaten toplam 100 milyar arz ile oluşturuldu. Şu anda dolaşımda 43 milyardan fazla XRP tokeni var, geri kalanı Ripple Labs tarafından tutuldu.

Mayıs 2017’deki bir duyuruda Ripple , toplam XRP arzının kesinliğini sağlamak için XRP’sinin 55 milyarını emanetle serbest bırakmayı planladığını belirtti .

Dalgalanma Bir Tür Merkez..

Ripple Labs’in bir noktada yaklaşık 80 milyar XRP jetonu tuttuğu göz önüne alındığında, Ripple’ın merkezileştirildiğini veya en azından diğer kripto para birimlerinin çoğundan daha fazla olduğunu söylemek çok kolay değil.

Ancak Brad Garlinghouse (CEO ve Ripple’ın Kurucusu) bunu farklı görüyor.

Garlinghouse,

“Ripple merkezileştirilmedi. Açıkçası, eğer Ripple bugün ortadan kaybolduysa, XRP çalışmaya devam edecektir. Bana göre, bir şeyin merkezi olmayan olup olmadığının en önemli ölçüsü bu. ”

Daha sonra, ağın aslında merkezi olmayan olduğunu destekleyen bazı gerçeklere dikkat çekti.

Yerinden Yönetim Stratejisi..

Mayıs 2017’de Ripple ademi merkeziyet stratejilerini yayınladı. XRP defteri üzerindeki doğrulayıcıları çeşitlendirme planlarını açıkladılar ve Temmuz 2017’de bunları 55 doğrulayıcı düğümüne genişlettiler. Ekip ayrıca, her iki üçüncü taraf için bir Ripple işletilen doğrulama düğümünü kaldırırken üçüncü taraf doğrulama düğümleri ekleme planlarını paylaştı. XRP defteri üzerinde güvenilen düğümlerin çoğunu işleten tek bir varlık kalmayana kadar düğümler.

Ripple şu anda 26 benzersiz varsayılan doğrulama düğümüne sahiptir. Ripple bunlardan sadece yedisini işletiyor, yani yüzde 73’ü  dış partilerin kontrolü altında. Daha fazla üçüncü taraf doğrulama düğümüne yönelik bu itme, Ripple ekibinin ağı daha merkezi olmayan hale getirmek için çaba gösterdiğini gösteriyor.

Bu nedenle, Ripple’ın merkezi olup olmadığını tanımlamanın daha doğru bir yolu, her ikisinin de garip bir karışımı olmasıdır. Jetonların yarısından fazlasına sahip olan bir holding şirketiniz var. Ancak, RippleNet’te yeni ortakların satın alınmasını ve işe alınmasını önceliklendiren gerisini serbest bırakma planları var. Bir noktada Ripple, onaylama düğümlerinin çoğunu kontrol etti, ancak bu da değişti.

Merkezileştirmek her zaman kötü bir şey değildir, ancak kripto para birimi topluluğundaki birçok “merkezi olmayan” ideologu caydırır.

Rekabet Durumu..

Ripple’ın birincil rakibi Stellar (XLM) . Aslında, Stellar’ın kurucusu Jed McCaleb aynı zamanda Ripple’in kurucu ortaklarındandı, ancak liderlik ekibinin geri kalanıyla olan anlaşmazlıklar nedeniyle 2013’te şirketten ayrıldı.

Her iki proje de sınır ötesi ödemelerde uzmanlaşmıştır ve benzer bir mimariye sahiptir. Ancak, Stellar Vakfı kar amacı gütmeyen bir kuruluş iken, Ripple kar amaçlı bir şirkettir. Her projenin genel misyonu da biraz farklıdır. Ripple dev bankacılık kurumlarına yardım etmeye odaklanırken, Stellar bankacılığı bankacılığa getirmek için kendilerini küçük adamla aynı hizaya getiriyor.

XRP’yi nereden satın alabilir ve saklayabilirsiniz?

Ripple’ı Bittrex , Kraken ve Binance gibi en popüler kripto para borsalarından satın alabilirsiniz.  Changelly gibi herhangi bir aracılık platformunu da kullanabilirsiniz .

XRP’yi uzun süre tutmak istiyorsanız, Ledger Nano S veya XRP’yi destekleyen bir cüzdan cüzdanı kullanmanızı öneririz .

Soğuk cüzdanlar genellikle çevrimdışı oldukları ve değişim ve diğer çevrimiçi cüzdanlardan daha iyi güvenlik sağladığı için çok daha güvenlidir. Ancak, sık sık alım satım yapan biri için ideal değildir.

XRP’ye Yatırım Yapmalı mısınız?

Tamamen size kalmış.

XRP’nin birkaç önemli fiyat hareketi ile dolu bir hikayesi var. 2013’ten 2017’nin başına kadar, XRP izlemek nispeten ilginç bir işaretti. 2014 yılı sonunda bir ay içinde yüzde 500 oranında sıçradığı olağanüstü bir fiyat artışı yaşadı. Bu hamleyi çevreleyen önemli bir haber olmadığından, bazı topluluk üyeleri bunun yapay bir pompa olduğuna inanıyordu .

XRP, patlayıcı büyümesine Mart 2017’de, görünüşe göre BBVA da dahil olmak üzere on finans kurumunun Ripple’a katıldığı bir basın açıklamasından sonra başladı . 2017/2018 başlarında boğa piyasasına kadar, XRP tüm zamanların USD ve BTC fiyatını yükseltti. Ocak 2018’in başında madeni para 3.80 doların üzerine çıktı (~ 0.000263 BTC).

18.02.2020 tarihi baz alarak bakacak olursak koin market piyasasında şuan 3. Sırada yer alıyor.

 

18.02.2020 tarihi itibariyle Ripple (XRP) birim fiyatı ₺1,75 TRY, 0,00002958 BTC olarak bulunmaktadır.

Düşünülmesi Gereken Şeyler..

Ripple’ın başarısı nihayetinde RippleNet’teki (geçen yıl düzenli olarak büyüyen) iş ortağı sayısına, kaç kişinin Ripple ürünlerini kullandığına ve XRP’nin ne kadar etkili olduğuna bağlıdır.

Ripple bu cephelerde iyi gidiyor gibi görünüyor, ancak piyasadaki XRP’nin arzını (toplam 100 milyar arz) not etmek önemlidir. Sanki bu yatırımcılar için yutmak zor bir hap değildi, Ripple şu anda yaklaşık 59 milyar XRP’ye (toplam arzın ~% 59’u) sahip. Bu, fiyatı kontrol etmek ve genellikle düşük tutmak için XRP’lerinin büyük miktarlarını piyasaya teknik olarak enjekte edebilecekleri anlamına gelir.

Bununla birlikte, yatırım metriklerinin ötesinde, Ripple’ın (XRP) bulunduğu konumu gerçekten anlamak önemlidir.

  1. Ripple’ın önlerinde olabileceği ya da olmayabileceği fırsatı biliyor musunuz?
  2. Sence Ripple ekibi bunu başarabilir mi?
  3. Ripple ekibi her üç ayda bir hedeflerine ulaşmak için ne yapıyor?

Bir Quora Seansında doğrudan Ripple, Brad Garlinghouse’un Kurucusu ve CEO’sundan daha fazla bilgi bulabilirsiniz . XRP’ye yatırım yapmanız gerekip gerekmediği ve Ripple’ın finansta nasıl devrim yaratabileceği hakkında her şeyi anlatıyor.

Son Düşünceler..

Bu nedenle, Ripple (XRP) ‘ye yatırım yapmayı seçip seçmeseniz de, blockchain benimsenmesi arttıkça izlemeye değer. Ripple, eski bekçi finansal sistemine yasal olarak uygulanabilir çok az rakipten biridir ve paranın gezegende nasıl hareket ettiği konusunda önemli bir rol oynayabilir.

yesi olmayıp, konuya ilişkin bilgi edinmeyi, aksine ileride karşılaşılabilecek sorunların önüne geçmeyi ve tedbirli olunması gerektiği hususlarını içinde barındırır.

rippleripple coinXRP
Yorumlar (0)
Yorum Yaz