Güncel Bitcoin Haberleri
Bitcoin
$63,810.96
+414.07
Ethereum
$3,118.02
+10.29
Litecoin
$87.32
+4.06
DigitalCash
$29.64
-0.48
Monero
$121.01
+2.18
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$26.59
+0.47
Dogecoin
$0.15
-0

Bitcoin Güvenli mi?

0 603

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Bu konuyu 2 şekilde değerlendirme yapmakta fayda var. Bitcoin yapısal güvenliği diğeri ise ortamsal ve muhafaza anlamında güvenlik.

Bitcoin blockchain alt yapısını kullanır. Genel yapı olarak inceleyecek olursak Bitcoin eşler veya kişiden kişiye temel mantığında muhatap alarak hareket eder. Tamamen kendi yapısı içerisinde tasarrufu net olarak belirlenmiş olup, hiçbir merkez veya otoritenin kontrolü altında bulunmamaktadır. Bu durum Bitcoini kontrol edilemez olarak tanımlar ancak bu yapısal olarak geçerlidir. Yani Bitcoin ilk oluşturulma aşamasındaki bütün kurallar her daim geçerlidir ve değiştirilemez. Mesela Bitcoin toplam arzı 21.000.000 dur. Bu başta oluşturulan bir kural olduğu için değiştirilemez.

İşlevsellik ve piyasa bazında kontrol altına alınabilir mi? Piyasa da varlığını sürdürdüğü ortamlarda yani borsa ve finans kuruluşlarında eğer üst miktarlarda adet elinde mevcut bulunan kişi veya kişiler arz ve talep dengesinde birim fiyatları ile oynayabilirler. Bununla ilgili olarak genelde balina tabiri kullanılır. Belirli dönemlerdeki anormal olarak parasal birim fiyatlarındaki ani düşüş ve inişler bu olaya tabidir. Sistem devletler ve finans yatırımcıları tarafından tam not alıp piyasalara ve hayatımıza entegrasyonu sağlanmadığı için kırılgan bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Yani Bitcoin hakkında olumlu ve olumsuz yapılan her habere çabuk ve agresif olarak tepki vermesine sebep oluyor. Bu da güvenme konusunda kafalarda soruların çoğalmasına sebep veriyor ve güven azaltıyor.

Tabi biz Bitcoin deyince ilk aklımıza gelen parasal durumunun piyasa içerisindeki kur fiyatı gelse de alt yapı teknolojisi olarak blockchain gerek finans piyasalarında gerekse akademisyenler tarafından şuan için kabul görmüş ve geçer not almışa benziyor. En azından açıklamalar bu yönde.

Blockchain ve sanal paralar hakkında finans kuruluşları arasında her ne kadar sıklıkla bahsedilse de ilerde karşımıza sıklıkla çıkacak ve duyacağımız bir temel olarak karşımıza geleceğe benziyor. Blockchain  ve sanal paralar hakkında bakış açısı aslında güzel bir örnek vererek açıklık getirecek olursak blockchain ve sanal paraların bankalar ile bir araya gelmesini aynen geçmişteki banka ve hacker olaylarından örnekleyerek açıklık getirebiliriz. Bankalar yazılımsal olarak sürekli hacker saldırılarına maruz kaldılar. Mevcut yasalar nezdinde her ne kadar koruma altında olsalar da bu saldırılara engel olmada net bir başarı sağlanamamıştı. Bankalarda bu durumu hackerlar işe alarak kendi sistemlerindeki yazılımsal açıkları kapattırarak iki zıt unsurun entegrasyonu ile çözüm yoluna gittiler ve başarılı da oldular. Aynı durumu blockchain ve sanal paralar ile bankaların iki ayrı yapı olduğunu ve bu yapıların birbirinin yerine geçmesi ve görevlerini yerine getirmesinden çok aksine entegrasyon yoluna gideceği öngörülmektedir.

Sorunun cevabını özetleyecek olursak Bitcoinin yapısal olarak güvenliği veya güvenilirliği kullanmakta olduğu blockchain alt yapı teknolojisi sayesinde tam anlamıyla destek aldığı söylenebilir. Ancak dijital para olma yolunda hala çok eksiklikleri var. Bunlar tabi öncelikle devletlerin Bitcoine ortak bir tanım getirmesi yasal alt zemin kurması ve kullanım alanlarının belirlenmesi gibi ortak sorunların çözümlenmesi ile tam netlik kazanacak bunu da önümüzdeki dönemlerde ne şekilde yoluna devam edeceğini hep beraber bekleyip göreceğiz.

Bitcoinin ortamsal ve muhafaza anlamında güvenliğini de bir sonraki konumuzda geniş bir şekilde bahsedeceğiz.

 

        Yukarıda belirtilen hususlar yatırım tavsiyesi olmayıp, konuya ilişkin bilgi edinmeyi, aksine ileride karşılaşılabilecek sorunların önüne geçmeyi ve tedbirli olunması gerektiği hususlarını içinde barındırır.

 

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.