Güncel Bitcoin Haberleri
Bitcoin
$64,244.35
-2291.24
Ethereum
$3,152.28
-79.47
Litecoin
$83.35
-3.01
DigitalCash
$30.13
-1.2
Monero
$118.51
-1.95
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$26.26
-1.88
Dogecoin
$0.15
-0.01

Bitcoin Yasal Mı?

Türkiye de Bitcoinin Yasal Durumu Nedir?

0 698

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Günlük hayatımızda artık sürekli konuşulan kur olarak takip edilen sürekli adı geçen Bitcoinin Türkiye deki yasal olarak durumunu ve devletin yetkili kurum ve kuruluşları tarafından bu konu hakkında yapılan resmi açıklamalar ele alacağız.

 

Ülkemizde ilk olarak resmi makamlardan gelen ilk açıklama; 25 Kasım 2013 tarih ve 2013/32 sayılı basın açıklaması ile BDDK (Banka Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından kamuoyuna önemli bir duyuru olan yayınlanmıştır. Basın açıklamasının içeriğinde 27 Haziran 2013 tarih ve 6493 sayılı resmi gazete ile “ÖDEME VE MENKUL KIYMET MUTABAKAT SİSTEMLERİ, ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI HAKKINDA KANUN” yürürlüğe girdiğini ancak Bitcoin ve benzeri sanal para birimlerinin bu Kanun kapsamı dışında bırakıldığını belirtmiştir.

Kanun kapsamı dışında bırakılma sebepleri olarak;

  • Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmemesi
  • Karşılığı için güvence verilmemesi
  • Gözetim ve Denetiminin mümkün olmaması

 

Yukarıda belirtilen ana unsurlar dolayısıyla ilgili kanun kapsamı dışında bırakıldığını açıkça belirterek diğer sebepleri ise;

 

  • Bitcoin ve benzeri sanal paralar ile gerçekleştirilen işlemlerde tarafların kimliklerinin bilinmemesi
  • Yasadışı faaliyetlerde kullanılması için uygun zemin hazırlaması
  • Piyasa değerinin aşırı oynak olabilmesi
  • Dijital cüzdanların çalınabilmesi ve kaybolabilmesi
  • Sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi
  • Yapılan işlemlerin geri döndürülemez olması
  • Operasyonel hatalardan ya da kötü niyetli satıcıların suiistimalinden kaynaklı risklere de açık olması gibi diğer hususların herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına,

Yukarıda belirtilen hususları açıkça belirterek bu çerçevede Bitcoin ve benzeri sanal paraların barındırdığı muhtemel riskleri kamuoyuna duyurmuştur.

Bu kapsamda varlığını sürdürmekte olan Bitcoin kanunen sanal para olarak yasal bir meşruiyet kazanmamış aksine bu konuda dikkatli olunması konusunda açıklayıcı unsurlar çerçevesinde uyarılmıştır.

Bu açıklama sonucu tabi ki sanal para yasak, bu kanundan sonra kişi veya kuruluşlar tarafından çıkarılamayacak anlamını taşımıyor.

Daha önceki konularımızda da bahsedildiği üzere mining yapılan coinler ile token olarak tanımlanan coinler açısından bakarsak mining yapılan coinler yasa kapsamında bir çerçeve içine alınabilmesi zor olduğu için token coinlerin ilk aşamada yasallaşarak kullanıma geçmesi muhtemel olarak görülmektedir. Buna örnek verecek olursak Akbank A.Ş.’ nin ripple isimli token yapısında sanal para birimini kullanarak Santanderuk banka adı ile GBP para birimi ile para transferlerinde kullanmaya başlamasını verebiliriz.

Belirtilen kanunda açık olarak belirtilen şartlar yerine getirilmesi halinde yasal olarak sanal para çıkarılabilir. İleride mutlaka bu sanal paralara olan ilgi ve alaka yeni girişimcilere yol açıp yasal zemine bağlı sağlam güvenilir ve risklerden arındırılmış şekilde karşımıza sıklıkla gelecektir.

 

 

           Yukarıda belirtilen hususlar yatırım tavsiyesi olmayıp, konuya ilişkin bilgi edinmeyi, aksine ileride karşılaşılabilecek sorunların önüne geçmeyi ve tedbirli olunması gerektiği hususlarını içinde barındırır.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.